المقروض Al-Makroud
Pls scroll down for recipe in English

المقادير
1 ملعقة صغيرة خميرة
1 كوب ماء دافئ
1 ملعقة كبيرة سكر
¼ ملعقة صغيرة زعفران
½ كوب زبد لين
½ 4 كوب دقيق
¼ ملعقة صغيرة ملح
½ ملعقة صغيرة قرفة مطحونة
1 بيض
2 ملعقة كبيرة ماء زهر
1 ملعقة كبيرة خل
زيت للقلي
قطر (شربات)
الحشوات
عجوة (تمر مهروس)
عجين مرزبان (عجين لوز)
فستق مفروم مع ماء زهر
سمسم أو فستق أو شرائح لوز للتزيين

الطريقة

- تُذاب الخميرة في قليل من الماء الدافئ وقليل من السكر وتترك جانبا لتتفاعل.
- يُضاف الزعفران إلى قليل من الماء الساخن ويترك جانبا حتى يتغير لون الماء ويتشبع بنكهة الزعفران.
- يُخفق الزبد جيداً ويضاف السكر مع الاستمرار في الخفق حتى يُصبح مثل الكريمة.
- يُخلط الدقيق والملح والقرفة ويضاف تدريجياً لخليط الزبد حتى تتجانس المكونات.
- يُضاف خليط الخميرة والزعفران والبيض للخليط .
- يُضاف ماء الزهر والخل إلى الكمية المتبقية من الماء ثم يُضاف تدريجيا للعجين، يعجن حتى يتكون عجين لين.
- يغطى العجين ويترك جانبا في مكان دافئ حتى يختمر لمدة نصف ساعة.
- يُقسم العجين ويُمد على سطح مرشوش بقليل من الدقيق حتى يصبح رقيقاُ.
- تُهرس العجوة حتى تلين وتُشكل على هيئة أسطوانة رفيعة طويلة وكذلك بالنسبة للمرزبان.
- يُحشى العجين أما بالعجوة أو بالمرزبان أو بالفستق ويُلف على الحشوة على شكل أسطوانة.
- تُقطع الأسطوانة إلى حلقات متساوية.
- تقلى وحدات المقروض في الزيت الغزير الساخن إلى أن يحمر لونها من كل الجهات.
- ترفع من الزيت وتوضع في القطر (الشربات) ثم ترفع وتصفى قليلاً من الشراب الزائد.
- تزين حسب الرغبة إما بالسمسم أو بالفستق المفروم أو بشرائح اللوز.


Ingredients:-

1 teaspoon dry yeast
1 cup lukewarm water
1 tablespoon sugar
¼ teaspoon saffron
½ cup soft butter
4 ½ cup flour
¼ teaspoon salt
½ teaspoon cinnamon
1 egg
2 tablespoon orange blossom water
1 tablespoon vinegar
Oil for deep frying
Syrup

For the filling:-
Date paste
Marzipan paste
Chopped pistachio with orange water
Sesame or pistachio or almond slices for garnishing

Method:-
- Mix yeast with lukewarm water and a pinch of sugar, set to foam.
- Blend saffron in small amount of hot water, and set aside to color and saturate the water with its taste.
- Whisk butter with sugar until creamy.
- Mix flour with cinnamon and salt, add to butter mixture beat until well combined.
- Add both the yeast and saffron mixture to the batter along with the eggs.
- Dilute the orange blossom water and vinegar with the remaining amount of water, then gradually add it to the dough, knead until soft dough is obtained.
- Cover the dough and let rise for ½ an hour.
- Divide dough; roll on floured surface into thin long rectangle.
- Mash date paste to soften, then shape into a long, thin cylinder, do the same thing with the marzipan.
- Fill the dough either with the date or marzipan cylinder or the chopped pistachio mix with orange blossom water, roll to form a cylinder.
- Cut the cylinder into equal slices.
- Heat the oil in a deep fryer or sauce pan.
- Deep fry the Makroud slices carefully until golden brown.
- Remove from oil transfer to a plate covered with paper towel to absorb excess oil.
- Toss and coat with the syrup.
- Garnish as desired with sesame, chopped pistachio or almond slices.