خبز الزبيب و عين الجمل
ممتاز للشغل - للمدرسة
و العصرونيات و القعدات العائلية
3 كوب دقيق 3 ملاعق سكر 1/2 ملعقة ملح 3 و نصف معلقة صغيرة خميرة فورية 2 بيضة مخفوقة 2 كوب لبك كامل الدسم فى درجة حرارة الغرفة 2 معلقة زبدة سايحة 1/4 كوب ماء دافىء 1/2 كوب عين جمل مكسر خشن
بشر قشرة ليمونة او برتقالة
كوب زبيب او قراصيا مقطعة صغير
بيضة مخفوقة لدهان الوجه
الطريقة
اخلطى المكونات الجافة مع بعض
اخلطى المكونات السائلة مع بعض
امزجى الإتنين مع بعض كويس اوى
حطى عليهم الزبيب و العين جمل
و اعجنى كويس و حطيهم فى بولة و غطيهم كويس لمدة ساعتين عشان تخمر
شكلى العجينة على شكل الضفيرة كما بالشكل اعلاه
ادهنيها بالبيضة المخفوقة و سبيها ساعة فى مكان دافى تخمر
او لغاية ما يتضاعف حجمها
اخبزيها لمدة 50 دقيقة و اقلبى اتجاه الصينية فى نصف الوقت عشان تستوى من الإتجاهين
الخبز البرتغالى الحلو
المكونات
القاعدة الإسفنج
½ كوب دقيق
1 ملعقة مائدة سكر
2 ¼ ملعقة صغيرة خميرة فورية
½ كوب ماء فى درجة حرارة الغرفة
العجينة
6 معالق مائدة سكر
1معلقة ملح
1/4 كوب لبن بودرة
4 ملعقة مائدة زبدة طرية فى درجة حرارة الغرفة
2 بيضة
بشر قشرة ليمونة
1 بشر قشرة برتقال
فانيليا
3 كوب دقيق
6 معالق ماء فى درجة حرارة الغرفة (استخدمت فقط 1 1/2 ملعقةانظرى بالأسفل)
لدهان الوجه بيضة مخفوقة مع ملعقة ماء
الطريقة
اخلطى مكونات القاعدة الإسفنجية فى بولة و غطيها و سبيها تخمر ساعة و نصف فى مكان دافىء
بعد ماتخمر القاعدة الإسفنجية ابدأى فى العجينة
اخلطى السكر و الملح و اللبن البودرةو الزبدة فى بولة كبيرة
بعد ما يختلطوا كويس ضيفى البيض و بشر البرتقال و الليمون
اضيفى الدقيق بعد ماتنخليه
و قلبى و اضيفى القاعدة الأسفنجية و اعجنى 15 دقيقة بايدك و 10 دقائق فقط بالعجانة (الكيتشن ايد)
وزودى الميه تدريجيا اذا احتاجت مياه
انا استخدمت معلقة و بعدين اخلط لغاية ما العجينة تجانست (الكلام للكاتبة الأصلية)
و انا عموما احتجت ملعقةو نصف ماء فقط و لكن ذلك يختلف من دقيق لآخر
حطى العجينة فى بولة مدهونة زيت و امسحى بايدك على وش العجينة بالزيت
غطيها و سبيها ساعتين تخمر
قسمى العجينة فى قالبين توست مدهونين و فيهم ورقة زبدة من تحت
سخنى الفرن 10 دقائق
لاحظى ان اثناء التسوية عليكى انك تلفى الصينية و تجيبى الناحة اللى بتواجه ظهر الفرن قدام
عشان السوى يكون واحد
كمان لاحظى ان الخبز ده فيه سكر و من بره ممكن يكون لونه احمر بسبب السكر فى حين انه لسه ماستواش كويس
سويه لمدة 45 - 50 دقيقة
بودينج خبز الموز بجوزالهند
صوص البودينج
- 4 صفار بيض
- 2 كوب كريمة خفق
- 1/4 كوب سكر بودرة
- 2 ملعقة ماء ممزوجين بمعلقة نشا
- سخنى كريمة الخفق لكن لا تصل للغليان و بعدين سبيها على جنب
- اخلطى صفار البيض و السكر و اضيفى معلقتين من الكريمة المخفوقة السخنة و بعدين زودى معلقتين تانى و قلبى و بعدين ارجعى صبى
الخليط بتاع البيض على الكريمة المخفوقة الساخنة فى اناء الطهى
و قلبى بمضرب البيض اليدوى والعملية دى عشان خاطر البيض مايستويش بفعل الحرارة و يبقى مقلى و ارجعى حطيه على النار تانى و قلبى
اضيفى خليط النشا و الماء و لما الخليط يبقى سميك
شيليه من على النار
اضيفى الصوص ده للبواقى بتاعة خبز الموز اللى هو اول مشاركة فى الموضوع ليا
واخبزيه فى الفرن لمدة 10 دقائق فى فرن سابق التسخين
باندورو
يشبه الى حد كبير خبز الباناتون الإيطالى الشهير
وهو يعتمد على البيجا او البادىء لإبقائه طازجا مدة 12 يوم
البيجا (البادىء)
1 و نصف كوب دقيق
1/2 كوب كوب ماء بارد
1/8 ملعقة صغيرة خميرة فورية
العجينة
1/4 كوب زبدة غير مملحة
فانيليا و بشر قشرة ليمونة
2 ملعقة ماء بارد
2 بيضة كبيرة
1 1/2 ملعقة صغيرة ملح
1/3 كوب سكر
2كوب دقيق
1 معلقة صغيرة خميرة فورية
1/2 كوب زبيب
1/2 كوب مشمش مجفف مقطع صغير
الطريقة
البيجا
امزجى الدقيقو الماء والخميرة جيدا
غطيها و سبيها تخمر ساعة و لاتزيدى حتى لا تتحول
لخميرة برية متخمرة (بها كحول)
تانى يوم اخلطى كل مكونات العجينة ماعدا الفواكه المجففة و غطيها و اتركيها تخمر
ساعة و نصف
لما تخمر العجينة اخلطى معاها الفواكه المجففة و لكن حاولى تخليها فى جوف العجينة عشان ماتتحرقش لو كانت على وش الرغيف اثناء الخبيز
ادهنى الصسنية و افردى فيها العجينة (تقليديا المفروض تخبز فى صينية على شكل نجمة لكن ذلك غير ضرورى)
اتركيها تخمر تانى ساعتين و غطيها كويس
سنخنى الفرن 10 دقائق
اخبزيها فى الأول 10 دقائق
و بعدين 35 - 40 دقيقة وهى مغطاة بالفويل
اتركيها ترتاح 10 دقائق و بعدين اقلبيها على رف سلك و لما تبرد قطعيها و تقدم مع جبن الماسكربونى او سادة
خبز الخلية الطرى بالعسل
4 كوب دقيق و ابدأى ب 3 فقط لو كنتى بتعجنى على ايديك مش فى العجانة
كوب ماء دافىء
3 معالق زيت نباتى
1 و ربع معلقة صغيرة ملح
بيضة مخفوقة
باكتة خميرة فورية
1/4 كوب عسل
الطريقة
فى بولة كبيرة دوبى الخميرة فى الماء الدافىء
و بعدين اضيفى العسل و قلبى
و اضيفى البيض و الزيت و قلبى تانى
ضيفى الدقيق و الملح و قلبى و ابدأى ب 3 اكواب دقيق فقط فى البداية
اعجينى العجينة على سطح مرشوش بالدقيق لغاية ماتبقى مطاطية
انقلى العجينة فى بولة مدهونة بالزيت
و غطيها ساعتين لغاية ماتتخمر و يتضاعف حجمها فى مكان دافىء
بعد كده قسمى العجينة ل 12 -18 قطعة متساوية
و كوريها و حطيها على صينية مفروش فيها ورق زبدة او صينية مدهونة و غطيها و سبيها تخمر تانى 20 دقيقة
بعد كده رصيها زى الخلية فى صينية مدهونة و مرشوشة دقيق
و اخبزيها لمدة 13 - 15 دقيقة
ملحوظة
بعد 5 دقائق من بداية الخبيز دهنت وجه الخبز بمخلوط معلقة زبدة و معلقة عسل ابيض
ودخلت الفرن تانى
البناتونى الإيطالى على الطريقة الأمريكية
هذا هو الشكل التقليدى للبناتونى
الخبز الإيطالى المحلى الشهير
ولكن اقدم لكم الشكل الأمريكى نظرا لأن
تسوية البناتونى بالشكل التقليدى تتطلب حرفية عالية
لا تتقنها حتى ربات البيوت اللإيطالين انفسهم
بسبب شكله التقليدى كان ينتج رغيف محلى ملىء بالفاكهة المجففة و شهى الرائحة الا انه جاف من الخارج و لم ينضج تماما من الداخل فكان هذا الحل
احصلى على خبز البناتونى المحلى و لكن بشكل امريكى بدلا من ايطالى
البيجا او البادىء
- 1 1/2 كوب دقيق
- 1/2 ماء بارد
- 1/4 ملعقة صغيرة خميرة فورية
العجينة
- 3 بيضات كبيرة او 4 صغيرين
- 1/2 كوب زبدة غير مملحة مقطعة مكعبات
- 2 1/2 كوب دقيق
- 1/3 كوب سكر
- 5 معالق صغيرة خميرة فورية
- 1 1/2 ملعقة صغيرة ملح
- 2 باكتة فانيليا
- بشر قشر ليمونتين
- 1 1/2 كوب فواكه مجففة مقطعة
الطريقة
البادىء
اخلطى الدقيق و الماء و الخميرة و اعجنى كويس
سيبى العجينة دى فى بولة مدهونة و غطيها عشان تخمر لغاية ماتتضاعف فى الحجم
العجينة
اخلطى المكونات جيدا و اضيفى ليها البيجا او البادىء ولكن بدون الفاكهة المجففة ولاحظى انه لو عندك العجان سيمون اسهل عليمى عجنها لأنها عجينة صعبة
ولكن اليدين ستفيان بالغؤض مع بعض المجهود
اعجنى كويس ولا تنزعجى اذا التصقت العجينة بجدار البولة
فالعجينة كما قلت ثقيلة قليلا
خلى العجينة ترتاح فى بولة مدهونة لمدة ساعة
امزجى الفواكه المجففة مع العجينة لكن ماتقلبيهاش كتير اوى عشان الفواكه ماتنزلش السكر بتاعها فى العجينة مما يعوق ارتفاع العجينة فيما بعد
سبيها ترتاح 10 دقائق و شكليها على شكل كورة
اعملى حفرة فى نص الكورة
و شليها بالراحة و حطيها فى صينية مفرغة مدهونة
غطيها و سبيها ساعتين
مش حاترتفع كتير ولكن يجب تركها
اخبزى البناتونى فى فرن سابق التسخين
40 دقيقة
بعد 25 دقيقة من بداية الخبيز غطيها بألزميوم فويا لغاية نهاية الخبيز
لو القالب بتاعك صغير و قطره صغير
حاتحتجى تقسمى الكمية بتاعة العجينة على مرتين و مده خبز اقل شوية
او استعملى اختبار السكينة عشان تعرفى العجينة استوت ولا لأ
طلعى البناتونى من الفرن و ادهنيه بالزبدة السايحة و هو لسه سخن
رشى عليه سكر بودرة قبل التقديم مباشرة و ده حسب الرغبة
ستيكى بانز
او
السينابون
المكونات
العجينة
1/4 كوب ماء دافىء
1 بكتة خميرة فورية
1/3 كوب سكر
3/4 كوب حليب
4 معالق زبدة غير مملحة بالإضافة للمزيد لدهان القالب
3 صفار بيض كبير او 4 صغيرين
1 بشر برتقالة
1 1/4 ملعقة صغيرة ملح
4 1/4 دقيق بالإضافة للمزيد عشان رش سطح العمل
الحشوة
1/2 كوب سكر بنى
1 ملعقة صغيرة قرفة مطحونة
معالق صغيرة4 زبدة غير مملحة
التزين
4 معالق صغيرة عسل
3/4 كوب سكر بنى 4 معالق زبدة غير مملحة
1 1/2 كوب عين جمل مقطع خشن
الطريقة
العجينة
اخلطى الماء و الخميرة و معلقة سكر و قلبى و سبيها تتتفاعل 5 دقائق
اضيفى الحليب و الزبدة و باقى السكر و صفار البيض و بشر البرتقالة و الملح و 3 اكواب دقيق و قلبى
لما يختلطوا كويس
اضيفى قليلا قليلا كوب الدقيق المتبقى
العجينة حاتكون ملزقة شوية
خديها و حطيها فى بولة مدهونة زبدة و ادهنيها قليلا جدا بالزبدة و غطيها و يبسها تخمر ساعة او ساعتين حسب دفىء المكان
لما يتضاعف حجم العجينة افرديها على سطح مرشوش بالدقيق و سبيحا تستريح 20 دقيقة
الحشوة
اخلطى الزبدة السايحو مع القرفة مع السكر البنى.
افرديها على العجينة و لفيها كأنها سويسرول
و قطعيها ترنشات كما بالصورة
اعملى مقدار التزين
سيحى الزبدة و السكر البنى والعسل على النار
صبى المزيج ده فى الصينية اللى حاتخبزى فيها السينابون و اللى مدهونة كويس بالزبدة
وزعيه على الصينية كويس
و رشى عليه العين جمل المقطع
كما بالصور رصى الترنشات بتاعة العجينة فى الصينية بوخليهم متلاصقين ببعض
غطيهم بالسوليفان كويس اوى و سيبيهم طول الليل فى التلاجة
تانى يوم طلعيها و خليها توصل لدرجة حرارة الغرفة
سخنى الفرن
و اخبزيها 35 دقيقة لغاية ماتحمر
و اقلبى الصينية فورا على قالب تقديم و خلىبالك من السائل السخن اللى فى القاع عشان ماينزلش على رجلك و يحرقك
خليها تهدأ شوية و تقدم دافئة
بسكوت زبدة الفول السودانى
مبدئيا انا ماعنديش زبدة فول سودانى
فا أخدت 3/4 كوب سودانى و حمصته
وضربته فى الكبة
لم بقى ناعم خالص اضفت ذرة ملح و 3 معالق زيت و ضربت على خفيف لغاية لم ا بدأ يجمع معايا
ممكن تحتاجى تزودى الزيت شوية عشان موتور الكبة مايلاقيش مقاومة من المزيج و يتحرق
النتيجة عجينة زبدة الفول السودانى
المكونات
- 1/2 كوب سكر
- 1/2 كوب سكر بنى
- 1/2 كوب زبدة فى درجة حرارة الغرفة
- 1/2 كوب زبدة فول سودانى
- 1 بيضة
- 1 1/4كوب دقيق
- 3/4 ملعقة صغيرة بيكربونات الصوديوم (كربونة او بيكربوناتو)
- 1/2 ملعقة صغيرة بيكينج باودر
- 1/4 ملعقة صغيرة ملح
الطريقة
اضربى الزبدة و لمدة 2 دقيقة و بعدين اضيفى السكر و اضربيهم دقيقتين كمان
اضيفى البيضة و زبدة الفول السودانى
امزجى المكونات الجافة مع بعض
و بعدين امزجيهم مع خليط الزبدة و السكر
كورى العجينة و لفيها بالسوليفان كويس و حطيها فى التلاجة 3 ساعات على الأقل
سخنى الفرن
كورى العجينة كور صغيرة
و افردى ورقة زبدة فى صينية
حطى الكور على مسافات
و شكليهم بالشوكة كما بالصور
اخبزيهم لمدة 10 - 15 دقيقة
لغاية مايسمروا بسيط
الكمية تكفى 24 قطعة
البروانيز بزيت الزيتون و الفستق
100 جرام شكولاتة خام مقطعة و سايحة فوق حمام مائى ساخن
2 بيضة كبار فى درجة حرارة الغرفة
½ كوب فستق (ممكن تعمليعا من غير مكسرات خالص او بكمية اقل من المكسرات)
وبطنى صينيتك بورقة زبدة و ادهنيها خفيف بالزيت
اضربى الزيت مع الشكولاتة السايحة بالمضرب اليدوى و مجرد ما يختلطوا اتركيهم على جنب
امزجى الدقيق و الشوفان و رشة الملح والفانيليا مع بعض فى بولة منفصلة
اضربى السكر مع البيض لمدة 5 دقائق
قومى باضافة الدقيق برفق و بدون استخدام المضرب الكهربى فقط بمعلقة ولو امكن مسطحة
ثم اضيفى خليط الشكولاتة و الزيت
لما الخليط يتجانس اضيفى الفستق
صبى الخليط فى الصينية المبطنة بورق الزبدة
واخبزيها لمدة 20 -22 دقيقة
واستخدمى اختبار السكينة للتأكد انها استوت
لما تبرد تماما قطعيها مربعات
وجبة خفيفة ممتازة فى العمل او المدرسة او الجامعة
مليىء بالفيتامينات و يحتوى على الكالسيوم و اوميجا 3
1 ملعقة صغيرة بيكربونات الصوديوم
350 جرام تمر منزوع النوى و مقطع
100 جرام او ½ كوب عين جمل مقطع
سخنى الفرن و ادهنى قالب توست و رشيه بالدقيق (ممكن استخدام صينية مدورة ولكن صغيرة)
انخلى المكونات الجافة مع بعض
حطى الزبدة و التمر مع بعض فى بولة و حطى عليهم الماء المغلى و سبيهم يبردوا
لما يبردوا اضيفى خليط المكونات الجافةو البيضة و عين الجمل
حطيهم فى القالب و رشى سمسم على الوجه للزينة و اخبزيهم لمدة 50 دقيقة
يراعى ان تختبريها عند 40 دقيقة باختبار السكينة نظرا لإحتمال ان يكون فرنك حامى
بعد كده طلعيها من القالب و سبيها تبرد على رف سلك
و لما تبرد خالص قطعيها شرائح زى التوست
كيكة القهوة
احدى الوصفات الأسترالية الشهيرة
اذا لم تكونى من عشاق القهوة يمكن استبدال القهوة هنا بالشكولاتة المقطعة صغير او القرفة و عين الجمل المقطع
.
معلقة صغيرة مملوءة بيكينج باودر
3 معالق مائدة زبدة فى درجة حرارة الغرفة
3 معالق مائدة كريمة لبانى
100 جرام شكولاتة سايحة (فى بولة فوق حمام مائى ساخن وعليها معلقة صغيرة زبدة او معلقة كريمة صغيرة)
لوز شرائح للزينة و اذا لم يتوفر ممكن لوز انصاف
او مجروش خشن او اى مكسرات اخرى
اخلطى الدقيق و السكر و البيكينج باودر و القهوة مع بعض فى بولة
اضيفى البيض و الزبدة و الكريمة واضربيهم لغاية ماتبقى خليط متجانس
صبي الخايط فى قالب مدهون و مرشوش بالدقيق
و صبى عليها الشكولاتة بعد لما تخرجيها من القالب
و زينيها باللوز و سبيها ترتاح و تبرد
البالميه
سهل موووت و طعمه حلو اوى
عجينة بف بيسترى
وتحطى 4 قطع جنب بعض و تدمجيهم مع بعض كما هو موضح بالصور
رشى سكر على السطح اللى بتشتغلى عليه
و بعدين افردى عليها العجينة
وبعدين رشى سكر تانى على وجه العجينة
و ابرميها من الناحيتين زى مافى الصور
قطعيها و حطيها فى صينية
مفروشة بورق زبدة
لمدة 15 دقيقة
الرز
رز بالزيتون و الروز مارى
حلوة اوى مع الشاى و للتسالى
1 كوب دقيق متعدد الإستعمالات و المزيد لرش مكان العمل
1/2 معلقة صغير ملح
3 معالق مائدة جبنة رومى (او بارميزان)
معلقة روزمارى فريش مفروم
5 زيتونات اسود مقطعة صغير
3 معالق زيت نباتى و ممكن زيت زيتون
1/8 ليتر حليب كامل الدسم (125 مللى)
50 مللى كريمة
معلقتين سمسم او حبة البركة اللى تحبيه
ملح للرش على الوجه
2 فص ثوم كبار مفرومين
سخنى الفرن
حطى كل المكونات ماعدا اللبن و الكريمة فى الكبة على دفعات
و اضربى ضربات متقطعة لغاية ما الخليط يبقى كتل صغيرة
طلعى الخليط و قلبيه مع الكريمة و اللبن
اعجنى العجينة وافرديها رفيع اوى
لو العجينة مش عايزة تلم معاكى و ناشفة ممكن تزودى معلقة لبن واحدة واحدة لغاية ماتلم
لا تضيفى كمية لبن كبيرة مرة واحدة
واللبن يكون من بتاع اللبان مش جهينة عشان يبقى بقشطته
و قطعي العجينة
بالرول المشرشر
اوى حتى الرول بتاع البيتزا
و اخبزيها لمدة 10 دقائق
ورشى على الوش رشة ملح خشن
بس تكون الصينية مفروشة ورق زبدة
ملحوظة اللى عايزة ممكن تستبدل الكريمة ب معلقتين مائدة زبدة
الدوناتس المخبوز و ليس المقلى
ايمانا منى بأهمية المحافظة على الصحة فأنا جايبالكم الدوناتس المخبوز و ليس المقلى عشان نقلل السعرات الحرارية و نخس
المقادير
1 و ثلث كوب حليب دافىء
2 و ربع معلقة صغيرة خميرة فورية
2 معلقة مائدة زبدة
2 بيضة
2/3 كوب سكر
5 كوب دقيق متعدد الإستعمالات
معلقة صغيرة ملح
للتزين
1/2 كوب زبدة سايحة
سكر بودرة
الطريقة
1) نشطى الخميرة باضافة قليل من الحليب الدافىء ليها مع رشة سكر
و اتركيها تتفاعل و انتبهى ان اللبن مايكونش شديد الحرارة و الا حايموت الخميرة
2) اضيفى معلقتين الزبدة لباقى الحليب و صبيهم فى بولة العجن
و اضيفى الخميرة الممزوجة بالحليب
اضيفى البيض
ثم اضيفى الدقيق و الملح
و اعجنى لغاية ماتظبط معاكى العجينة
لو لقتيها ناشفة ممكن تبدأى تزودى حليب بس معلقة معلقة
او لو لقتيها محتاجة دقيق اضيفى معلقة معلقة برضه
3) كوريها على شكل كورة و حطيها فى بولة مدهونة و غطيها و سيبيها ساعة تخمر
بعد ساعة اضربى العجينة بايدك بالبوكس ضربة واحدة عشان تطلعى الهوا
4) افردى العجينة بسمك 1 و نصف سم بالكتير
و شكليها بقاطاعات البسكوت دوائر مفرغة
حطيها على صوانى الخبز المفروشة بورق الزبدة
و غطيها و سيبيها تخمر 45 دقيقة
5) اخبزيها فى فرن سابق التسحين
لمدة 10 دقائق
و طلعيها و سيبيها لمدة دقيقة واحدةو بعدين امسحى بفرشة عليها بالزبدة السايحة
ورشى عليها السكر البودرة
ممكن تزينيها باى حاجة
1) شكولاتة سايحة مخلوطة مع معلقتين كريمة
2) سكر مع قرفة
3) توفى صوص
بسكوت المكسرات و الفاكهة المجففة
غنى جدا بالفيتامينات و الزيوت الأحادية الموجودة بالمكسرات مناسب للعصرونيات و للمدرسة مع الولاد
½ كوب سكر بنى (اذا لم يتواجد اضيفى ملعقة مائدة عسل اسود –مولاس- على نصف كوب سكر عادى)
¾ ملعقة صغيرة بيكينج باودر
ملحوظة ممكنتغير المكسرات حسب الذوق
انخلى الدقيق و الملح و البيكينج باودر
اضربى الزبدة و السكر لغاية مايبقى خليط هش
اضيفى البيض بيضة بيضة مع الضرب بالمضرب الكهربى و معاها الفانيليا
و المكسرات و الزبيب و قلبى
انقلى الخليط فى صينية مبطنة بورق زبدة حتى الجوانب المرتفعة منها
اخبزيها لمدة 25 – 30 دقيقة لغاية ماتبقى ذهبية و اختبريها بطرف السكينة
تترك لتبرد على رف سلك و تنزع الورقة عندما تبرد
و تقطع لمربعات او مستطيلات
تحفظ فى الثلاجة و اذا كان الجو باردا ممكن تترك فى حرارة الغرفة 3 ايام
ترش بالسكر البودرة قبل التقديم حسب الذوق
المفضلات