طريقة عمل الكانيلوني بطريقة سهلة



طريقة عمل الكانيلوني بطريقة سهلة
بسم الله الرحمن الرحيم

حبيباتي العضوات طبعا كلكم تعرفوا انلـــيبــيـــــاكانت تحت الاحتلال الإيطالي لفترة طويلة (الله لايردهم ولا يوفقهم) ....
وبعد معانة وتضحيات وعدد كبير من الشهداء من أجدادناوعلى رأسهمشيخ الشهداء عمر المختار ( أكيد تعرفوا قصته من خلال الفيلم )
وأكيد بتوفيق ونصرمن الله انتصرنا عليهم وتحررنا ...
ولكنهم تركوا أثارهم فينا من خلال بعضالمفردات في لهجتنا وكذلك في بعض أكلاتنا ....


(ومن أشهر هالأكلاتالكانيـــــــــــــــــــلوني


واليوم جبت لكم طريقة عمله ونبدأها



بالمقادير





3 بيضات (حجم متوسط أو كبير ) / فانيليا / نصف أو ثلاث أرباع كوب من الحليبالسائل (حسب نوع الحليب وقوامه ) / الدقيق (ما نقدرش نعطيكم مقادير مضبوطة له (حسبنوع الدقيق لكن ننصحك تضيفيه ملعقة بملعقة حتى تصلي للقوام المطلوب وه أخف من قوامالكيك ...وكل ما يكون القوام رقيق يكون الطعم أخف وألذ)


وبعد خلط المقادير السابقة يضرب الخليط جيدا (أزيلي الرغوة إن تكونت )



وأنا نضع الخليط في كأس عشان أسهل في الاستخدام ...وكذلك نستعين بفنجانقهوة عشان اضمن المقدار متساوي في كل قطعة وتكون جميع القطع بحجم واحد (أكيد المنظرح يكون أحلى ) (وما أملى الفنجان لأخره عشان ما يتكون كانيلوني غليظ .....الرقيقأفضل )









وبعدها أحضري طاجين صغير مدهون دهن خفيف بزيت (ماتكتريش من الزيت لأن الغرضمش قلي الكانيلوني ....الغرض أنه ما يلتصق بالطاجين...من أسرار الكانيلوني الناجحانه ما يكونش مقلي ...


وهكذا فنجان ورا فنجان





وأهم شئ إن النار هادئة جدا وكل دائرة تستوي على مهلها ...لأنك لو استعجلتيوقويتي النار النتيجة مش ح تكون حلوة وأنا درت قطعتين واحدة بنار هادئة وواحدة علىنار عالية عشان تشوفوا الفرق في المنظر



وبعدما تنتهي من كل المقدار ضعي دوائر الكانيلوني على جنب






ونبدأ بتحضير الحشو وهو عصاج اللحم المعتاد ( لكن عشان عرايسنا الجدادوالمستجدات في المطبخ هننزل صور تحضير الحشو للإيضاح)
وهي:


نضع شوي زيت على النار ونضيف له بصل مقطع صغير ...(ما تكتريش من البصللأنه لو كان كتير ح يخلي المذاق حلو ومسكر )







وتقلبيه لعندما يتغير لونه ويذبل قليلا (بس ماتخليش يتحمر لأنه لو تحمر حيعطي لون أسود أو بني غامق ...وشكله أكيد مش ح يكون ظريف عند الأكل)






وبعدها تضيفي اللحم المفروم (يفضل المفروم فرمة واحدة يعني يكون خشن شوية ....مش ناعم زى لحم الكفتة )








وتقلبيه كل شوي لعند ما يتغير لونه وينشف مائه





ثم تضيفي القليل من الطماطم المعجون (بعض البلدان يسمونه رب البندورة )+ ملح + فلفل أحمر مطحون ( شطة ) وأكيد حسب الرغبة (نحن الليبيين نحبو الأكل السبايسيالحار)




وتستمري في التقليب من حين لأخر وتضيفي القليل من الماء لحد مايستوي


(وإذا كان اللحم فيه شوية دهن قومي بتصفيته قبل الاستعمال )

بعدها حضري جميع الأشياء وهي : دوائر الكانيلوني واللحم العصاج وصحن فيهطماطم مبشور +رشة خفيفة جدا من الملح (ماتكتريش ملح لان مازال راح تستعملي جبن ) (والطماطم يفضل يكون مبشور مش مطحون في الخلاط ...عشان لو كان ناعم ما راح يثبت علىوجه قطع الكانيلوني )







وبعدها تاخذي قطعة من الكانيلوني وتضعي بها قليلا من الحشو وتلفيها علىنفسها وتضعيها في طاجين مدهون دهن خفيف بالزيت







وتستمري بنفس الخطوات إلى أن تنتهي من كل الدوائر

ثم تضعي الطماطم على وجه كل الأصابع (مع مراعاة تواجد الطماطم على وجوههنكلهن يعني مش بينهم )


ثم رشة خفيفة من الزعتر المطحون (وهذا ثابت في أغلب الأكلات الإيطالية )






ثم تضعي جبن مبشور (موتزاريلا أو إيدام )


وتدخليها الفرن من الأسفل مع مراعاة :

عدم إطالة فترة بقائها في الفرن لان كل ما فيها مستوي (دوائر الكانيلونيوكذلك الحشو ) يعني يادوب يتغير لون الأصابع من الأسفل


ثم تحمريها من فوق (مش واجد يعني يادوب تسيح الجبنة فقط ...ماتخليشالكانيلوني يتحمر واجد ....عشان يكون المنظر أحلى والطعم ألذ
ولما تخرجيها منالفرن استعيني برأس سكين ووسعي وفكي الجبن بين كل الأصابع عشان تضمني تواجد الطماطموالجبن على كل قطعة...وما يتحركوش عند رفع الأصابع من الطاجين (وهذا ايضا من أسرارالمهنة






ملاحظة أخيرة للإفادة:


أنا لما أحضر الكانيلوني نقوم بتحضير كمية كبيرة ونضعها في حافظة بلاستيكمحكمة الإغلاق في الفريزر ونحتفظ بها لمدة قد تصل لشهر تقريبا ....ونستعين بها لمايجونا ضيوف أو عندنا عزومة فجأةنضيفها للمائدة أو قبل المناسبة بأيام عشاناختصر الوقت...مع مراعاة إني نخرجها من الفريزر قبل مجيئهم بفترة كافية عشان تفكعلى مهلها ووقت التقديم نسخنها في الميكرريف ....والله العظيم وبكل أمانة كأنهامتحضرة في نفس اليوم الطعم والشكل طازج وفريش ويشهي ويحتفظ برائحته مثل ماهيا....


وقدميه لأحلى ضيوف وأحلى عائلة واستمتعي بطعم رائع وشكل أروع ورائحة ولاأروع...

منقول من منتدي لك